Scenkväll

Live! Hur kan vi? med gäster

Vi kommer bjuda in till samtal, underhållning, live-musik och skapa en plats för likatänkande och oliktänkande att mötas i samtalets tecken.

NÄR: 15 januari 2019
VAR: Moriska Paviljongen, Norra Parkgatan 2, Malmö

VI BEHÖVER PRATA

Om vi ska kunna leva med varandra behöver vi prata med varandra. Därför bjuder vi in smarta, utmanande och relevanta gäster till en podcast där olikheter uppmuntras och gör oss klokare. Samtalet fortsätter.

Vill du bidra till podden eller ta del av vårt extramaterial?

SWISH: 123 124 77 33

Navid Modiri är kreatör, artist, föreläsare och samtalsaktivist som arbetar med samtalet som verktyg och hur vi kan bli bättre på att prata med och lyssna på varandra. 

Navid är född 1983 i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Malmö. Han har stått på scen sen han var 16, varit programledare i radio och tv samt gjort hundratals framträdanden som föreläsare och med sitt band ”Navid Modiri & Gudarna”.

Navid älskar att ställa nyfikna frågor, sätta igång människors fantasi, få oss att tänka på förändring och framtid och använda vår kreativitet för att skapa en bättre värld.

Ett av vår tids största problem är de ökade avstånden mellan människor och de missuppfattningar, konflikter och ökade nivåer av främlingskap som följer.

Digitaliseringen har gjort det möjligt för oss att koppla ihop våra datorer men också att slippa prata med och umgås med människor som inte tänker, pratar eller känner som oss. Det uppstår grupperingar, filterbubblor och polarisering mellan landsbygd och stad, mellan rika och fattiga, mellan progressiva och konservativa, mellan kristna och muslimer, mellan unga och gamla.

I en värld där alla har varsin världsbild är det svårt att förstå varandra. I en värld där alla pratar för att få rätt är det svårt att lyssna. I en värld där vi hela tiden ska dela upp oss i vi och dem är det svårt att skapa ett gemensamt samhälle.

Vi behöver förändra samtalet för att kunna förändra samhället.

De senaste åren har Navid spelat golf med meningsmotståndare, ätit lunch med kvinnliga imamer, intervjuat islamofober, blivit kompis med före detta nazister, lyssnat på poddar med vänsterextrema, högerextrema, mailat fram och tillbaka med några av de vassaste provokatörerna i landet och druckit kaffe med före detta buddhistiska skogsmunkar för att försöka hitta lugnet igen.

Navid har som programledare, journalist och samtalsaktivist ägnat tiotusentals timmar åt att just prata med människor. Han har samtalat med människor som inte tänker, tycker eller känner som honom. Nu får du vara med och höra de samtalen.

1. Lyssna för att förstå, inte för att alltid ha rätt.

2. Ge och ta plats i samtalet

3. Uppmuntra varandra att provprata

4. Tala från sanning så ofta du kan

5. Våga vara dum ibland

6. Öppna upp och var sårbar

7. Lämna egot hemma

8. Bejaka det som händer

9. Utgå ifrån att alla gör så gott de kan

10. Tänk på att allt är påhittat

Det tar tid att förändra ett samtalsklimat. Det är inget som någon kan förändra själv på fem eller femtio år.

Om vi börjar lyssna på främlingar, meningsmotståndare och samtalar med människor som vi är rädda för, inte har samma åsikter som, som vi tycker är jobbiga och utmanande, så kan fler göra det. Det blir ringar på vattnet, både över världen idag men också över tid. Det vi börjar odla idag kommer att kunna bli något om hundra år och om femhundra år kanske människor har börjat ändra sin ton gentemot varandra, ställa andra typer av frågor, prata på ett annat sätt.

Det tar tid att förändra ett samtalsklimat, men det går.

TACK TILL ALLA SOM BACKADE OSS PÅ KICKSTARTER

Joan Manuel Urquiga Valdes, Towe Breuss, Gustav Edman, Samuel Westergren, Fabian Hjelm, Sara Modig, Mathias Thulin, Ulla Lengholm, Sofia Strömberg, Niklas Palmklint, Per Clingweld, Chris Kummelstedt, Dennis Ekeberg, Åsa Andersson, Marcel Moritz, Marianne Bogle, Ulf Akermo, Mona Soholat, Johanna Jonsson, Jonas Olsson, Staffan Dopping, Charlotte Rydberg, Carl Heath, Cecilia Dedijer, Terese Ellenstam, David Högberg, Inger Lands, Ulf Skarin, Ylva Fredriksson, Jonas Bohlin, Marko Krejic, Kien Hoa Ly, Peter Lübeck, Sebastian Genas, Mervi Rokka, Robert Hallman, Karl‑Magnus Möller, Birgitta Hammat, Per Zetterquist, Carina Dangoor, Christer Hedberg, Frida Söderström, Cristian Sjövind, Tobias Rosman, Karin Lycke, Else Gustavsson, Stefan Falk Boman, Joakim Jardenberg, Emilie Weiderud, Ylva Beck, Madeleine Blücher, Jonas Almeling, Karin Månhav, Adam Nilsson, Martin Lindström, Susanna Janz, Amanda Collden, Johanna Linder, Simon Larsson, Amanda Mungsgard, Veronica Sjöberg, Jimmy Flink, Julia Sjöström, Georg Herlitz, Marzieh Zarenou, Aina C Berglund, Torbjörn Johansson, Jesper Lindmarker, Henrik Hussfelt, Cecilia Christersson, Joakim Stattin, Linus Larsson, Jakob de Pina Pääjärvi, Douglas Gidlöf, David Landkvist, Helena Mannhard, Susanne Fuglsang, Michel Massadakis, Anders Strigen, Fredrik Posse, Suzan Alev Arslan, Johan Frej, Ashkan Fardost, Fredrik Wikholm, Lisen Schultz, Michael Johansson, C J Ihre, Besse Lundquist, Johan Reunanen, Torkild Sköld, Karsten Deppert, Annelie Pompe, Jeppa Ek, Michel Issa, Emil Hall, Karl Prytz, Björn Natthiko Lindeblad, Johan Bysell, Jonas Jansson, Ashkan Safaee, Mikael Heilmann, Martin Bretz, Ulf Alexandersson