Svensk integration har aldrig prövats

Svensk integration har aldrig prövats

 

 

Texten publicerades första gången i sin helhet som en krönika i Göteborgsposten.

Klicka här för att komma till originallänken:

http://www.gp.se/nyheter/navid-modiri-svensk-integration-har-aldrig-prövats-1.160519

 

 

Jag står bakom en äldre dam i kön på Ica och ska köpa Brämhults morotsjuice, Gevaliakaffe, prickig korv och Polarbröd. Jag ler med tänderna, artikulerar ett tydligt HEJ till killen i kassan och avfyrar samtidigt ett gentlemannaleende mot tanten framför mig medan hon plockar ner sina varor i kassen. Jag är duktig invandrare. Jag har integrerats väl i det svenska samhället. Jag betalar skatt, lyssnar på Sommar i P1 och har sett alla Ingmar Bergmans filmer. Jag läser, skriver och talar på flytande svenska med inslag av skämtsamma göteborgska undertoner. Mina betyg var mycket goda och jag har drivit eget företag i många år. Entreprenöriell. Välintegrerad. Artikulerad. Artig. Trevlig.

Om du googlar ordet integration lyder en av definitionerna: en process för att nå en förening av skilda delar till en större helhet. I det här fallet är det bara att lyfta på äppelknyckarmössan och artigt bocka mot de sverigedemokratiska politiker som menar på att svensk integration inte fungerar. Jag håller helt med. Svensk integration har aldrig prövats. Svensk segregation har däremot pågått i många år. Att dela upp människor utifrån kultur, klass och område.

Vi har försökt få in de nyanlända, flyktingarna, migranterna, utlänningarna och invandrarna i vårt befintliga Sverige. Vi har försökt få dem att anpassa sig till den svenska polarkakan. Det finns ett ord för det också. Det kallas för assimilation. En av definitionerna lyder: den process genom vilket en minoritet helt överger sin kultur så att de ursprungliga kulturskillnaderna försvinner.

Låt oss börja om från ett annat håll. Mitt namn är Navid Modiri och jag vill förklara integration genom att prata om bröd.

Föreställ dig att du står i ditt kök med alla ingredienser framför dig: vatten, salt, vetemjöl, kanske lite nötter och russin för spänningens skull. Du måt-tar upp ingredienserna och blandar dem. Du bakar brödet med tålamod och ro. Kanske tillsätter du lite extra mjöl under knådningen så att ingredienserna blandas med varandra. Men något saknas.

Jäst! Det är först när jästen och kulturen som tillsätts genom den som brödet har en möjlighet att växa.

En del är rädda för jästen. De tror att den kommer att knuffa ut vetemjölet ur ekvationen. Andra vill äta samma gamla torra bröd livet ut. Andra vill trycka in en hel morot i en befintlig limpa.

Men våga vara kvar i tålamodet. När ingredienserna har fått samverka med varandra under en mjuk kökshandduk kommer degen så småningom att växa. Nu kan du baka brödet i ugnen för att sedan kunna njuta av resultatet. Mashallah! Fett jobbat. Jo tack. Visst serru. Nice job så att säga.

Men det här handlar så klart inte om bröd. Köket är vårt Sverige.

(Tummen upp)

Serieromanen Blankets av Craig Thompson. Om en ung man som växer upp i en kristen familj i Michigan och använder tecknandet som en fristad i världens mörker.

(Tummen ner)

Den avbrutna premiären av filmen The Martian i Malmö. Vi fick lämna salongen när det var en timme kvar av filmen. Är Matt Damon kvar däruppe fortfarande?