Föreläsningar

70 procent av alla som tar livet av sig är män. 8/10 offer av dödligt våld är män. Unga killar halkar efter i majoriteten av alla utbildningsresultat och samtidigt ökar den psykiska ohälsan bland alla män i alla åldrar. Trots att medlemmarna av det manliga släktet ofta sitter på maktpositioner inom näringsliv och politik och i många fall på stora delar av kapitalet så är det något som inte riktigt stämmer. Varför mår män så dåligt när de styr hela världen?

Navid Modiri startade tillsammans med vännen och kollegan Mårten Granlund den digitala mansgruppen Storebror för att bjuda in män till en trygg gemenskap där de kunde prata om sånt som var jobbigt och utmana varandra till att växa och bli bättre män.

Genom att själv ha arbetat med sina egna demoner i terapi, genom meditation och hundratals böcker i många år hittade Navid fler nycklar till det egna växandet som man, partner och bror genom att börja arbeta terapeutiskt i grupp tillsammans med andra män.

Efter flera år av eget mansgruppsarbete började han stötta fler män att starta mansgrupper och att söka stöd hos varandra för att växa. Insikterna och nycklarna från detta arbetet varvas med de personliga erfarenheterna i en sårbar, ärlig och mänsklig föreläsning om hur det är att vara man, pappa och partner i Sverige idag.

 

 

Under Musikhjälpen i Sveriges radio och Sveriges Television 2013 auktionerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut en golfrunda för att samla in pengar till utsatta kvinnor över hela världen. Föga anade Jimmie att golfrundan skulle budas hem av en skäggig iranier från Göteborg som samlade ihop 50 000 tillsammans med sina Facebookkompisar. Detta var det mediala startskottet för Navid Modiris mångåriga bana som samtalsaktivist, även om arbetet med dialog och mänskliga samtal hade påbörjats flera år tidigare.

Sedan dess har Navid arbetat med stora företag, föreläst för tiotusentals människor om samtal som gör skillnad och startat tre samtalspoddar. ”Björn & Navid” där han pratar om existensiella frågor med ex-munken vännen Björn Natthiko Lindeblad. ”Mandomsprovet” där han pratar om mansnormer, maskulinitet och hur det är att vara man idag med vännen och föreläsaren Mårten Granlund. Och podden ”Hur kan vi?” där han i flera år har bjudit in nazister, feminister, islamister, präster, sexarbetare, imamer, konstnärer, politiker och tyckare från vänster till höger för att prata om livet, döden, narkotika, sex, politik och makt.

Genom över tio år av att samtala med olika typer av människor har Navid utvecklat konkreta verktyg och nycklar för att bli bättre på att hantera konflikter, lyssna på andra människor på djupet och förstå både sig själv, andra och sin omvärld genom att samtala på riktigt med varandra.

Ibland behövs det en iranier från Göteborg för att lära svenskar att träna på konflikter.

Samtalsaktivisten, poddaren och föreläsaren Navid Modiri har i 10 år arbetat med samtalet som verktyg för att hjälpa organisationer, företag och kommuner att hantera komplexa ämnen som integration, innovation och ledarskap.

De senaste 3 åren har Navid startat podden Hur kan vi? där han möter kontroversiella och utmanande gäster. Han har startat podden ”Björn & Navid” tillsammans med ex-munken och vännen Björn Natthiko Lindeblad där vännerna pratar om existentiella och känslomässiga ämnen. Han har också startat poddkanalen ”Mandomsprovet” där han tillsammans med vännen Mårten Granlund pratar om maskulinitet, mansnormer och manlighet.

Nu kommer Navid genom den interaktiva föreläsningen bjuda in till svåra samtal för att träna den konfliktundvikande människan i att växa, lära sig och utveckla både sig själv, gruppen och organisationen genom samtalet som verktyg. 

På ett lekfullt, kärleksfullt och utforskande sätt tar Navid med dig som deltagare på en resa i samtalets värld. I denna värld går vi igenom övningar och exempel på hur du kan möta människor, olikheter och konflikter. Du får öva på nyfikenhet, ödmjukhet, sårbarhet, konflikttålighet och tydlig kommunikation.

Detta är lika värdefullt för dig som chef, ledare, team-ledare som det är för dig som förälder, partner och människa. Föreläsningen kommer att baseras på dina frågor och utmaningar som skickas in på förväg. Med anledning för att göra innehållet ännu mer skräddarsytt och relevant för dig!

Du ska inte använda mångfald för att vinna poäng på hur ditt företag ser ut utåt sett. Använd inte mångfald i en reklamkampanj eller att det skulle räcka. Du kan inte göra mångfald. 

Mångfald innebär att du behöver öppna dörren till din box, kliva ut och träna på din öppenhet gentemot andra kulturer och människor. Det börjar med dig och din nyfikenhet för andra människor. 

”Mångfald är resultatet av att du tränar dig själv och andra i öppenhet” – Pia Höök

Detta är precis vad den här föreläsningen bjuder in till. Att nyfiket utforska och leka med att vara öppen för att lära känna nya delar av dina medmänniskor men också av dig själv.

Vad tror du händer om teamet runt konferensbordet verkligen delar med sig av vad de faktiskt tycker och tänker istället för att sitta tysta? Vad tror du händer i ett företag eller i en organisation om teamet är bekväma med att ta konflikter, prata om det som känns utmanande istället för att bara ta upp det som är jobbigt på den där aw:n som en av kollegorna ibland spontant drar ihop?

Team som samtalar med varandra samarbetar bättre. Vågar vi ta det där utmanande samtalet och stå kvar i vår integritet skapar vi förtroende och trygghet. Målet är att teamet kan lita på att du står kvar när det börjar storma.