Föreläsare, författare och poddare

Navid Modiri arbetar med samtalet som verktyg för att hjälpa oss att bli bättre på att prata med och lyssna på varandra. Navid tror på det nyfikna samtalet som en väg till innovation, integration och samarbete.

Navid är född i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Skåne och Stockholm. Han har stått på scen sen han var 16, varit programledare i P3 och i Sveriges television med ”Filmkrönikan” och ”Diktatorn” samt gjort hundratals framträdanden som föreläsare och med sitt band ”Navid Modiri & Gudarna”. Navid älskar att ställa nyfikna frågor, sätta igång människors fantasi, få oss att tänka på förändring och framtid och använda vår kreativitet för att skapa en bättre värld. 2009 fick han Stora bloggpriset för sin blogg ”365 saker du kan göra”, vann priset som Årets kommunikatör och blev nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris.

Han har samlat in 50 000 med hjälp av sina Facebook-kompisar för att spela golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, sommarpratat i P1 om att ”Allt är påhittat” och tillsammans med Svt och UR låst in åtta unga människor i programmet ”Diktatorn” för att undersöka vad demokrati egentligen är. Navid har startat initiativ som Sverige 3.0, Integratörerna, Samtalsaktivisterna och Facebookgruppen ”What do you need help with today buddy?”.

Hösten 2017 släppte han boken “Hej Syster”. Med utgångspunkt i sitt eget liv berättar han om Sverige idag – om integration, flykt och utanförskap – men också om språkets makt att sammanföra människor. Det är en berättelse om svårigheten att anpassa sig till ett nytt land, om att hitta hem, och om flykt i en vidare mening: Kanske befinner vi oss alla egentligen på flykt från någonting?

Hösten 2020 skrev han tillsammans med vännerna Björn Natthiko Lindeblad och Caroline Bankler boken “Jag kan ha fel” om ex-munken Björn Natthiko Lindeblads liv.

Navid gör också den omtalade podden ”Björn & Navid” tillsammans med föreläsaren och ex-munken Björn Natthiko Lindeblad, jobbar själv med egna podden ”Hur kan vi?” där han intervjuar oliktänkande, debattörer, experter, forskare och politiker om hur vi kan bli bättre på att prata med varandra, leva med varandra och samexistera tillsammans med andra människor och grupper i samhället och har nyligen startat en tredje podd med vännen Mårten Granlund där de pratar om mansnormer, maskulinitet och manlighet i “Mandomsprovet”. Navid och Mårten driver även den digitala mansgruppen Storebror.

Just nu är Navid förutom sina poddar aktuell med tre nya föreläsningar om bland annat samarbete, den nya mansnormen och vad du kan lära dig om livet av att prata med människor som inte tycker och tänker som du. Navid arbetar som rådgivare åt flera högt uppsatta ledare inom näringsliv och offentlig sektor och anlitas flitigt som samtalsledare.

FÖRELÄSNINGAR

MUSIK