Tänk vad som vore möjligt om vi mötte varje elev, kollega och varje utmaning med genuin nyfikenhet?

Som lärare har du ansvar för 14% av en elevs vakna tid. Det låter kanske lite – tills du inser vilken otrolig kraft som ryms i dessa procent med tanke på din roll.

Enligt svensk skollag är det skolans uppgift att: ”Bidra till elevernas allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare.”

Idag mötte jag 100 pedagoger på Korsängsskolan i Enköping. Vi pratade om balansgången mellan att vara professionell men ändå personlig.
Att vara både lärare och medmänniska.
Tala för att lära ut och lyssna för att lära in.

Jag delade med mig av min egen resa – från att födas i Iran och flykten till att växa upp i Sverige – mellanförskap, integration, de lärare i skolan som verkligen lyssnade på mig och de som glömde bort det eller inte orkade.

Vi delade berättelser om ögonblick, samtal och lyssnande som hade förändrat och inspirerat oss. Vad som händer när en lärare verkligen lyssnar på en elev.
Det är lätt att tro att vi lyssnar när vi egentligen bara väntar på vår tur att prata eller vill komma med motargument, oombedda råd eller lösningar.
Vi kom snabbt överens om att det i vissa fall är mer värdefull att välja lyssning före lösning.

Äkta lyssnande är något annat. Det är en gåva av närvaro, en tyst bekräftelse på att den andra människan är värd vår fulla uppmärksamhet.
När vi övade aktivt lyssnande idag såg jag hur rummet förändrades. Hur ansikten mjuknande. Ögon lös. Hur berättelser som tidigare inte hade vågat visa sig, plötsligt började växa sig starkare när de mötte ljuset av genuint intresse.

Det svåra med nyfikenhet är att det inte går att fejka. Vi människor har otroligt känsliga bullshit-antenner. Och även om personen du fejkat din nyfikenhet inför inte säger något, betyder inte att den inte känner av det.

Tänk vad som vore möjligt om vi mötte varje elev, kollega och varje utmaning med genuin nyfikenhet?

Det finns något befriande i att släppa våra förutfattade meningar och istället möta varandra med nyfikna och öppna frågor. När vi är nyfikna försvinner rädslan för det som är annorlunda och plötsligt är våra olikheter en tillgång och inte ett hinder.

Läraryrket kräver ett känslomässigt och empatiskt engagemang kombinerat med en kognitiv flexibilitet och noggrann medvetenhet som få andra yrken.
Du kan inte undervisa utan att bry dig.
Du kan inte inspirera utan att vara närvarande.
Du kan inte leda någon annan utan att vara i kontakt med din egen mänsklighet.

Till alla er som navigerar denna komplexa roll varje dag: Ni är inte bara lärare. Ni är förebilder, lyssnare och vägvisare. Och i era 14% skapar ni ringar på vattnet som påverkar de återstående 86% för Sveriges framtid.

Tack alla hjältar på Korsängsskolan i Enköping för att ni påminde mig om kraften i läraruppdraget – och om modet det kräver att vara både professionell och medmänsklig varje dag.

Boka mig som samtalsledare och föreläsare på navidmodiri.com/boka

#samtalsomgörskillnad
#riktigasamtal
#lärare
#skola
#äktamångfald
#ledarskap
#undervisning
#pedagogik
#enköping